Švédsky astronóm André Celsius (1701-1744) je vynálezcom stostupňového teplomeru. V skutočnosti však André Celsius nevynašiel nič, iba určil bod topenia ľadu na nula stupňov Celzia a bod varu na sto stupňov Celzia.
Aby vytvoril túto stupnicu, použil čistú vodu (ktorá neobsahuje minerálne soli). Čo by sa stalo, ak by toto neurobil, boli by jeho výsledky rovnaké?
Aby ste to zistili, vyskúšajte si tento pokus.
Dajte variť vodu a ponorte do nej teplomer. Ak je vriaca voda čistá, teplota nepresiahne sto stupňov. To však nie je náš prípad: minerálne soli obsiahnuté vo vode z vodovodu zvýšia teplotu varu.
Dajte teraz variť osolenú vodu (jednu polievkovú lyžicu soli na jednu šálku vody). V tomto prípade teplomer ukáže 102-103 stupňov Celzia. Ak budete pokračovať vo varení, teplota sa bude postupne zvyšovať, pretože voda sa bude vyparovať a môže dosiahnuť až 108 stupňov Celzia.
Počas tohto pokusu je veľmi dôležité, aby sa teplomer nedotýkal dna hrnca: takto by prichádzal do priameho kontaktu so zdrojom tepla, čím riskujete, že teplota bude veľmi vysoká a teplomer môže prasknôť.
Chemici často používajú bod varu na určenie čistoty látok. Každá látka má svoj vlastný bod varu, ktorý zostáva nemenný počas celej doby varenia, okrem látok, ktoré obsahujú prísady.