AMAVET klub 958 išiel s robotmi do Prahy

Žilinský AMAVET klub 958 – The Benders si už v minulosti obľúbil robotickú súťaž “Pražský robotický deň”. Po dvojročnej odmlke sme opäť naplánovali návrat do Prahy, čo sa nám aj vďaka podpore grantového programu AMAVET konečne podarilo a rád vám prinášam krátky sumár a možno vás to do budúcna nahovorí aj na účasť.

Robotický deň je medzinárodná súťaž amatérskych robotov v Česku, v roku 2022 už 17-ty krát usporiadaná Matematicko-fyzikálnou fakultou Karlovej univerzity Praha a združením Robonika. Pre súťažiacich je pripravených množstvo súťaží – sledovanie čiary, záchrana medveďa, sklad kečupov, zbieranie pukov, upratovanie hračiek, sumo, cestná hliadka a robocarts. V zásade môže byť každá súťaž rozdelená na dve kategórie – roboty postavené výhradne z robotických stavebníc (napríklad Lego Mindstorms, Vex, Merkur a iné) a výtvory vybudované úplne od podlahy podľa návrhu svojich tvorcov s využitím rôznych elektronických komponentov a vlastných konštrukčných prvkov. S robotmi zo stavebníc môžu súťažiť najviac stredoškoláci, no pri robotoch, ktoré nie sú postavené zo stavebníc nie je vekové obmedzenie na členov tímu a zapojiť sa môže naozaj každý. V praxi sa však rozhodcovia môžu podľa počtu zaregistrovaných robotov rozhodnúť tieto dve kategórie zlúčiť, čo sa tento rok udialo v súťaži Sklad kečupu a RoboCarts. Zaujímavosťou sú aj dve súťaže, kde je možnosť súťažiť aj s robotom ovládaným diaľkovo – Toy Cleanup Beginner a Roadside Assistance Beginner. Je to veľmi motivujúce hlavne pre mladšie ročníky, pre ktoré sú tieto kategórie aj určené. Samostatnou otvorenou súťažou je aj prezentácia vlastného projektu.


Z nášho AMAVET klubu sa do Kongresového centra, kde sa súťaž pravidelne koná, vypravila skupina 6 členov spolu s vedúcim klubu. Do kufrov sme na súťaži pribalili 3 robotov pre kategórie Line Follower, Bear Rescue a Ketchup House.
Cesta do Prahy je síce dlhá, no vlakom sa dá zo Žiliny pohodlne zvládnuť. Aby sme mohli byť na mieste včas, predĺžili sme si víkendový pobyt v Prahe aj o piatok. Po obede sme už boli ubytovaní a voľný čas sme až do záverečnej venovali návšteve technického múzea. Tu nás zaujalo množstvo historických exponátov z viacerých oblastí vedy a techniky. Najobľúbenejšou časťou múzea bol dopravný pavilón a páčili sa nám aj expozície venované astronómii, meraniu času, baníctvu alebo kníhtlači.

Súťaž býva vždy počas víkendu, celú sobotu sme venovali homologizácií našich výtvorov a úspešnému absolvovaniu kvalifikačných jázd. Zvyšný voľný čas sme využili aj na posledné zdokonaľovanie robotov a organizátori nás museli od súťažných dráh doslova vyhnať.


Nedeľný program už bol rušnejší, prišlo aj viacero divákov a naše tímy sa sústredili na to, aby podali čo najlepší výkon. Máme za sebou predsa desiatky hodín príprav a testovania na klubových schôdzkach.


Robot au-tomato v sklade kečupu narazil na nečakané technické problémy so senzorom na sledovanie čiary. Jeho autora to ale neodradilo a súťaž si naplno užíval. Podarilo sa ich zvládnuť až poobede a to sa odrazilo aj na celkovom výsledku.


V súťaži na sledovanie čiary bol priebeh celkom dramatický, v kvalifikačných jazdách sa podarilo postúpiť väčšine súťažiacich. Náš robot Koliesko štartoval vo finále s najlepším priebežným výsledkom. Vo finále a semifinále sa však nečakane žiadnemu súťažiacemu ani po opakovaní jázd nepodarilo zvládnuť súťažnú dráhu a tak sa rozhodcovia rozhodli zachovať športový duch súťaže a na stupne víťazov sa nakoniec nepostavil nikto. Obdivovali sme teda výkony pokročilejších robotov, kde zvíťazil slovenský robot z Trstenej.


Veľmi náročnou súťažou býva pravidelne záchrana medveďa. I keď zadanie vyzerá jednoducho, máloktorému súťažiacemu tímu sa podarí pripraviť plne funkčného robota, ktorý vie spoľahlivo nájsť medveďa a vrátiť sa s ním na štart. Náš robot Abby to úspešne dokázal ako jeden z mála súťažiacich a tak sa mohol zapojiť do semifinále. Celkovo skončil na 4.mieste, z čoho mali jeho autori veľkú radosť a s výkonom svojho robota boli spokojní.


Súťaž prebiehala až do večera a do Žiliny sme sa vrátili unavení a neskoro v noci. No po nekonečnej Covidovej odmlke sme si prípravu aj živý pobyt na súťaži naozaj užili. Sme vďační AMAVET-u za finančnú podporu tohto projektu a určite sa do Prahy opäť vrátime. Poteší nás, ak na tomto podujatí stretneme aj ďalších amaveťákov.

Ing. Miroslav Pienčák, vedúci AMAVET klubu 958 Žilina