V dňoch 12. - 13. apríla 2024 sa v Belgicku konala prestížna vedecká výstava Belgian Science-Expo 2024, na ktorej sa mali možnosť zúčastniť výhercovia vedeckých súťaži z rôznych kútov sveta. Medzi nich patril aj Štefan Hudačko, víťaz Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023.
Prestížna súťažná konferencia Junior Internet AMAVET 2024 má za sebou už 19. ročník! Uskutočnil sa 12. až 13. apríla na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Na finále súťažnej konferencie žiaci ZŠ a najmä SŠ z celého Slovenska prezentovali 43 projektov, ktoré postúpili do finále z pôvodného počtu 136 prihlásených prác.
Hravá vedecko-technická súťaž pre šikovných žiakov základných škôl. Skvelá príležitosť bádať a pritom sa hrať. Cieľavedomá tvorba vlastného vedátorského projektu, s ktorým si žiaci môžu porovnať výsledky bádania so svojimi rovesníkmi a vyhrať celoslovenskú súťaž vedátorov. Otázkou PREČO prebúdzame prirodzenú túžbu mladých ľudí po poznávaní a hľadaní odpovedí na otázku AKO. Po prvých šiestich ročníkoch, o ktoré bol medzi súťažiacimi veľký záujem, sme vyhlásili 7. ročník súťaže Festival 4 živlov AMAVET 2024 (F4Ž 2024), ktorý sa uskutoční v piatok 14. júna 2024. REGISTRÁCIA TU
Víťazka Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023 Dominika Žáčiková sa nominovala na medzinárodné podujatie Exporecerca Jove, ktoré sa uskutočnilo 6. až 10. marca 2024 v Barcelone. Ako tam bolo a aké dojmy si odnáša z reprezentácie Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET)?
Od 6. do 8. marca 2024 sa študentky sekundy osemročného gymnázia Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša a členky AMAVET klubu 957 v Prešove Viktória Onuferová a Juliana Lichvárová zúčastnili Festivalu vedy a technicky ČR v Pardubiciach. Postúpili do Čiech z celoslovenského finále  Festivalu  vedy a techniky AMAVET 2023 v Bratislave.
Letné tábory, ktoré organizuje AMAVET pre mladých vedcov s bohatým programom sú už tradičnou udalosťou v letných mesiacoch. V tomto roku pripravil AMAVET tri turnusy denných táborov v mestskej časti Rača a jeden pobytový tábor v Modre.
Chystáme školenie od 22. do 23. júna 2024 v centrále AMAVET-u! Pre všetkých nadšencov vedy a techniky máme pripravené bezplatné školenie pre dobrovoľníkov – animátorov, ktorí majú pozitívny vzťah k deťom a chcú rozvinúť svoje animátorské schopnosti. Naše školenie je akreditované Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Po úspešnom absolvovaní záverečného testu získajú absolventi certifikát, ktorý je platný na celom území Slovenska. Vedomosti im odovzdá školitelia s bohatými praktickými skúsenosťami, ktorí sa podelia o svoje vedomosti a zručnosti na základe reálnych príkladov z praxe.
V AMAVET-e sme v marci spolu so strednou školou z Popradu uskutočnili dlho pripravovanú exkurziu do Barcelony. Žiaci mali možnosť stráviť v hlavnom meste Španielska Barcelone celé štyri dni a spolu s našim sprievodcom objavovali krásy tohto mesta.
AMAVET je členom Medzinárodného hnutia pre voľnočasové aktivity vo vede a technike -MILSET Europe. Je to európska mimovládna, nezisková a politicky nezávislá mládežnícka organizácia, vytvorená z členských organizácií MILSET, ktoré majú svoje sídlo v Európe. Tieto organizácie pôsobia v oblasti vzdelávania so zameraním na organizáciu vedecko-technických aktivít pre mladých ľudí. V nasledujúcich riadkoch vás chceme podnietiť na účasť vo fotografickej súťaži MILSET STEAM Photo Contest.